OBČINA ODRANCI

Zgodovina

Shortcode Usage

PRVI KORAKI

Začetki Nogometnega kluba Odranci segajo v leto 1970, ko so takratni športni privrženci in ljubitelji nogometa pod okriljem Mladinskega aktiva Odranci sestavili prvo ekipo.

Slika1
Prisotni na ustanovniem zboru v Gostilni Dominko 9. septembra 1972

Ekipa se je z ostalimi moštvi merila predvsem na turnirjih, kjer je pokazala veliko nogometnega znanja, saj je nekaj turnirjev tudi dobila. Na podlagi teh rezultatov je padla ideja o ustanovitvi in registraciji nogometnega kluba, kar bi jim omogočilo tekmovanje v Občinski nogometni ligi Lendava.
Od ideje do realizacije je preteklo malo časa. Že 19. septembra 1972 je bil na prvem občnem zboru sprejet statut ter izvoljeni predstavniki kluba. Za prvega predsednika Nogometnega kluba Odranci je bil izbran Jože Balažic, za sekretarja pa Franci Balantič. Prvo uradno registrirano moštvo je vodil in treniral Jože Maroša. Med njegovimi igralci najdemo imena: Ciril Jerebic, Venčeslav ©aruga, Stanko Zver, Stanko Dominko, Stanko Casar, Ivan Kovačič, Jože Zver, Matija Gabor, Štefan Virag, Štefan Raduha, Janez Kavaš, Ivan Virag, Martin Jerebic, Evgen Horvat, Ciril Matko, Ivan Markoja, Ivan Smej, Franc Casar, Avgust Zakojč, Vlado Balažic, Jože Antolin, Martin Zver, Štefan Ferenčak, Matija Čolig, Martin Vegič, Ivan Kozlar, Martin Horvat, Karel Horvat.

Prvi igralci novoustanovljenega Kluba NK Odranci.Že takrat so navijači imeli svojo zastavo. Pokalna nogometna tekma ONZ Lendava med NK Ledava in NK Odranci leta 1974 .

Vodstvo kluba se je na samem začetku spopadalo z veliko težavami. Sem spadajo predvsem težave z odkupom zemljišč za ureditev igrišča, izgradnjo slačilnic in klubskih prostorov ter večni problem – iskanje finančnih virov za nemoteno sodelovanje v ligi. Poleg tega je bilo treba napraviti most na igrišče, očistiti kanal ob cesti, zasaditi drevored in opraviti še nešteto drugih stvari, ki spremljajo začetek katerekoli dejavnosti. Ker pa je ekipa dosegala izjemne rezultate že na samem začetku je bila vnema predstavnikov kluba toliko večja in probleme so lažje premostili.

Ekipa si je lahko privoščila le en komplet dresov

Ob tem pa niso zanemarjali vzgojnih nalog kluba in so že tedaj začrtali naloge in smernice po katerih se ravna še današnje moštvo in vodstvo kluba. Zavedali so se, da je vključitev v pokalno tekmovanje (tedanji Pokal Maršala Tita) in borba igralcev za čim boljšo uvrstitev na lestvici odločilnega pomena za obstoj kluba. Predsednik Jože Balažic je poudarjal, da morajo igralci poleg razvijanja nogometnega znanja tudi s svojim športnim nastopom in vedenjem na igrišču in ob njem biti vzor mlajšim generacijam. Krepili so tudi sodelovanje z ostalimi društvi v tedanji Krajevni skupnosti še posebej pa z Prostovoljnim gasilskim društvom Odranci in strokovnim kadrom na osnovni šoli.

Šele po nekaj letih igranja si je klub lahko privoščil nakup druge garniture dresov

 

Po uspehih članov Mladinskega aktiva na turnirjih se je z registracijo nogometnega kluba začela negotova pot v ligaškem tekmovanju. Toda ľe v prvi tekmovalni sezoni 1972/73 so igralci z istim številom točk kot prvak lige Kobilje zasedli drugo mesto. V naslednji tekmovalni sezoni so na osnovi pridobljenih izkušenj postali zmagovalci Občinske nogometne lige Lendava s prednostjo kar treh točk pred drugouvrščeno Hotizo (ne pozabimo, da je zmaga tedaj štela samo dve točki) in tudi pokalni prvaki v pokalu Maršala Tita na območju občine Lendava.

Predstavniki, ki predstavljali NK Odranci v letih 1980

V sezoni 1974/75 so tako nastopali v vzhodni skupini prvega razreda Medobčinske nogometne lige (MNL) in se z uvrstitvijo na sam vrh prebili v enotno pomursko nogometno ligo. Tu so zasedli deseto mesto med dvanajstimi moštvi in tako po enem letu tekmovanja vrnili v prvi razred MNL. Naslednji preboj v enotno pomursko ligo jim je uspel v sezoni 1983/84. Tokrat so v njej vztrajali do leta 1988. Leta 1990 se je pomurski prvak Turnišče zaradi širitve območne slovenske lige uvrstil v to ligo in tako je poleg prvaka Čentibe v prvem razredu MNL dobilo tudi boljše izmed drugouvrščenih moštev, to pa so bili Odranci iz Medobčinske nogometne lige Lendava in Rogašovci iz Medobčinske nogometne lige Murska Sobota.

Nogometaši Odranec, ki so se prebili v prvo pomursko ligo
Stojijo:Balaľic V., Kavaš F., Kavaš M., Zver M., Sep, Zver, ©eruga, Jerebic C., Maroša Bogdan F., Borovič, Bogdan, Gostan
Čepijo: Zver V., Vegič J., Raduha, Kavaš J., Tratnjek, Kavaš F., Balaľic M., Sečkar J., Smej M., Virag
Leľita: Jerebic, Dominko

Stojijo: Casar S., Kavaš F., Raduha, Zakojč, Kavaš M., Zver M., Antolin,Jerebic, Hozjan

Čepijo:Sep, Copot, Sečkar, Virag, Balaľic, Raduha, Zver

Po enakem rezultatu v rednem delu kvalifikacij so bili naši nogometaši uspešnejši in se še tretjič uvrstili v enotno pomursko ligo.

Prvenstvena tekma v Črenšovcih 1985

 

 

Po ponovni reorganizaciji slovenske nogometne lige leta 1991 , ko se je pomurska nogometna liga razdelila na lendavsko občinsko nogometno ligo in na murskosoboąko medobčinsko nogometno ligo je postalo jasno, da je naš cilj uvrstitev v tretjo državno nogometno ligo. Ta podvig se jim je le za las izmuznil leta 1993, ko jih je po osvojitvi prvaka občinske nogometne lige Lendava v kvalifikacijah premagala ekipa Brežic z enakim rezultatom 1:0 doma in v gosteh.

Stojijo: Maroąa, Balaľic, Dugar, Zver, Hajdinjak, Hozjan, Sep, Zver, Dominko
Čepijo: Copot, Forjan, Majcen, Raduha, Škafar, Tratnjek, Jerebic
Nogometaąi, ki celotno sezono 1993/94 niso izgubili in igrali kvalifikacije za III. SNL Vzhod z ekipo iz Brežc.

V tekmovalni sezoni 1994/95 pa so se igralcem in privrľencem odranskega nogometa uresničile sanje. Po jesenskem delu prvenstva so pristali na tretjem mestu. Novi predsednik Stanko Dominko in tehnični vodja Matija Gostan sta v spomladanskem delu prvenstva za trenerja postavila Jožeta Rousa, v klub pripeljala nekaj okrepitev in na koncu je moštvo brez poraza osvojilo naslov prvakov občinske nogometne lige Lendava.

Stojijo: Maroša, Dominko, Zver, Majcen, Baša, Jaklin, Hozjan, Jerebic, Balažic, Kavaš, Sep

Čepijo: Škafar, Balantič, Ozvatič, Kociper, Ferenčak, Raduha, Vegič, Kavaš C., Zver, Ščernjavič

Veselje po sezoni je bilo nepopisno veselili so se tako nogometaši, kot navijači

Tokrat so morali v kvalifikacijah premagati dve moštvi. Najprej so v prvem krogu premagali Starše (dvakrat z 1:0), ki so do tedaj tekmovali v tretji ligi. Nato so s Palomo Severjem s Sladkega Vrha doma igrali 1:1, v gosteh pa presenetili nasprotnika in se z zmago 3:2, ko so že izgubljali z 0:2 prvič uvrstili v tretjo državno nogometno ligo vzhod.

Igralci NK Odranec, ki so se v težkem boju v kvalifikacijah v sezoni 1995/96 uvrstili v 3.SNL Vzhod
Po prihodu iz Sladkega Vrha V gostilni Dominko se je proslavjala zmaga in uvrstitev v tretjo ligo V kvalifikacijah se je formirala navijaška skupina in skupaj z igralci praznovala še dolgo v noč.

 

Tako kot v prvenstvu je klub sodeloval v pokalnih tekmovanjih in na raznih turnirjih, kjer je dosegal dobre rezultate. V letih 1999 in 2000 so bili dve leti zapored prvaki MNZ Lendava. Med največje uspehe štejemo uvrstitev kluba v letu 2001 med osem najboljših v slovenskem pokalu, torej v četrtfinale. V četrtfinalu so zaigrali proti HIT Gorici in obe tekmi izgubili. Tekmo si je v Odrancih takrat ogledalo za tiste čase rekordnih 1000 gledalcev. Vendar pa se bo ta uspeh vpisal v zgodovino kluba kot eden izmed največjih uspehov.

Pokali nam že od nekdaj niso neznanka. Prejemanje pokala v letu 2000.
Pokalni prvaki MNZ Lendava leta 1999
Četrtfinale slovenskega pokala v letu 2001
– eden najvidnejših uspehov kluba tistega časa

 

IZGRADNJA STADIONA

Naslednja posodobitev je prišla na vrsto leta 1993, ko so zgradili prizidek h klubskim prostorom in tako dobili potrebne prostore s kopalnico za sodnike in še en prostor-“pokriti šank”. Zgradili so tudi ograjo okrog igrišča, da so ugodili vedno večjim zahtevam Nogometne zveze. Zvesti navijači in gledalci od drugod so tako tudi po tekmi radi ostajali ob igrišču. Leta 1995 so igralci z vstopom v tretjo državno nogometno ligo vzhod dosegli enega največjih uspehov sploh in zahteve zvestih navijačev so zrasle. Vodstvo kluba z županom Ivanom Markoja in s sodelovanjem občinskega sveta je nastala ideja o zgraditvi tribun in ureditvi športno rekreacijskega centra. Z nakupom dveh dodatnih zemljišč je do prvih gradbenih posegov prišlo leta 2001 in tako je klub bogatejši za tribune s tristo sedeži na severni in južni strani in večnamenskim prostorom v izmeri 300 pod njimi. Postavljena pa je tudi lesena brunarica, kjer se po novem lahko okrepčate med in po napetimi nogometnimi predstavami. Zgrajena je bila ograja okrog celega kompleksa znotraj katerega bo v letošnjem letu dokončano asfaltirano igrišče za mali nogomet in košarko na katerem bo moč v zimskem času urediti tudi drsališče. Znotraj ograjenega prostora nameravajo urediti tudi dve teniški igrišči, igrišče za odbojko na mivki, igrala za najmlajše morda pa tudi atletsko stezo. Koliko od tega bo narejeno in kdaj, pa je odvisno od sedanjega in prihodnjega vodstva kluba in občine. Upajmo, da jim bo uspelo.

Stadion je začel dobivati svojo podobo.
Stadion praktično služi svojemu namenu.

NOVEJŠA ZGODOVINA NK ODRANCI

Vse o novejši zgodovini našega kluba si lahko preberete v naših biltenih:

NK ODRANCI – bilten 40 let

OB KONCU LETA 2010

OB KONCU LETA 2011

SKOZI ČAS 2012

SKOZI ČAS 2013 (pdf).docx

SKOZI ČAS 2014

Skozi čas 2015

BILTEN OB 50 LETNICI NK ODRANCI – “2012-2022 V SLIKI IN BESEDI”
za ogled biltenov uporabite program Acrobat reader (https://get.adobe.com/si/reader/)